Kalklitir - allt du behöver veta om den ekologiska kalkfärgen
11.2.2021
Kalklitir är kalkfärgen som både är ekologisk och miljövänlig. Här kommer allt du behöver veta om den isländska kalkfärgen.
Vad är Kalklitir och varför är den miljövänlig?
- Kalklitir är en isländsk kalkfärg med naturliga mineraler och pigment.
- Kalkfärgen är VOC-fri (innehåller inte lättflyktiga organiska föreningar). En vägg målad med Kalklitir kan andas eftersom den inte innehåller plaster.
- När kalkfärgen torkar avdunstar endast vatten. När den är torr är den helt ofarlig.
- Kalkfärgen är luktfri och du kan sova i ett rum målat med Kalklitir redan samma dag som du målat.
- Kalkfärgen ger en levande, 100 procent matt yta med betongkänsla.
- Levereras i pulverform, vilket sparar miljö- och transportkostnader. Vattnet tillsätter du själv när du är redo att börja måla.
- Säljs i förpackningar på 1 kg och 250 gram vilket ger 2 liter resp 0,5 liter kalkfärg. Två liter kalkfärg räcker till två varv på 8-12 kvadratmeter beroende på vilket underlag du har.
Var passar Kalklitir?
- På ytor som är målade med vattenbaserad matt eller semimatt färg eller akrylatfärg.
- På omålade ytor som betong, gips, tegel och trä.
- På tapeter med matt yta, struktur- och glasfibertapeter.
- På möbler. Minska vattenmängden för en tjockare färg.
- På obehandlade terrakottakrukor.
Var passar Kalklitir inte?
- På ytor som är fuktiga hela tiden.
- Där det är över 50 grader varmt, till exempel i bastun.
- På golv. Kalkfärgen är för mjuk och håller inte för slitaget.
- Direkt på vinyltapet eller blank tapet - den måste rivas ner först.
- På ytor målade med blank oljefärg. Färgen fäster inte. Grundmåla först med vattenbaserad grundfärg eller akrylatbaserad primer.
- Direkt ovanpå spackel. Spackel drar åt sig färgen och väggen blir fläckig. Måla med vattenbaserad grundfärg först.
Vilket förarbete behöver göras innan jag börjar måla?
- Testa om tapeterna sitter fast så bra så att det går att måla ovanpå. Bra test är att “måla” en kvadratmeter med vatten - om det blir bubblor behöver tapeten antingen tas bort eller målas med en akrylatbaserad primer som bildar en hinna ovanpå, vilket gör att tapeten inte lossnar.
- Kalklitir täcker inte ojämnheter. Spackla alla hål och skarvar i väggen. Spackla tapeter med ojämn yta. Måla sedan med vattenbaserad grundfärg. En akrylatbaserad primer ovanpå spacklade ytor ger jämnaste och bästa resultatet. Spackel drar snabbt i sig vatten vilket gör att väggen blir fläckig om du inte täcker in det du spacklat.
- Tvätta smutsiga ytor. Kalklitir fäster inte på oljiga, smutsiga och feta ytor.
Vilka material behöver jag skaffa innan jag börjar måla?
- En bred, gärna tjock pensel (minst 10x1 cm) som passar för kalkmålning, gärna med naturborst.
- En mindre pensel för svåråtkomliga ställen.
- Tejp för att maskera lister och eluttag.
- Täckpapp eller plast på golvet. Men ingen panik om det skvätter bredvid, färgen är vattenlöslig så det är bara att torka bort så länge den är fuktig.
- En 3-5 liters bunke, gärna med tättslutande lock.
- En visp, fungerar med vanlig handvisp, med elvisp eller med borrvisp till borrmaskin. Diska genast efter användning så kan du använda vispen till vad du vill igen efteråt.
- En sticka att röra om i den färdigblandade färgen med.
- Ett litermått.
Hur blandar jag färgen?
- Undvik att andas in kalkpulvret. Använd gärna munskydd när du blandar färgen, eller blanda utomhus om det är fint väder. Bra ventilation i rummet som ska målas är bra både för målaren och torkprocessen.
- Lägg undan 1-2 msk färg i en tättslutande påse. Spara för eventuella kommande behov, till exempel om du behöver lappa någonstans på din vägg efter något år.
- Lägg 1,7 liter kranvatten i din bunke, som har lock.
- Tillsätt pulvret långsamt, rör om hela tiden (med handvisp, elvisp eller borrvisp) och minst 10 minuter tills klumparna är upplösta.
- Bli inte orolig om färgnyansen ser annorlunda ut än du förväntat dig, färgen ändrar när den torkar på väggen.
- Om du behöver fler än en påse för ditt målprojekt - blanda alla påsar samtidigt så du inte får färgskillnader. Kom ihåg att dubblera vätskemängden och ta större bunke.
- Om du ska måla en porös yta som drar i sig mycket vätska, till exempel en gammal stockvägg eller rappad omålad yta, kan du minska lite på vattenmängden. Samma gäller om du ska måla ovanpå en porös tapet och du inte vill att den ska blötas upp för mycket.
Hur målar jag med Kalklitir?
- Först av allt, se till att du har tillräckligt tid. Det går inte att sluta måla mitt på en vägg, då kommer skarven att synas. Om du behöver pausa kan du göra det i skarven mellan två väggar.
- Se till att alla ytor är torra, släta och rena innan du börjar måla.
- Kalkfärg är milt frätande, undvik därför att få färgen på huden eller i ögonen. Om du får färgen eller pulvret på huden, skölj med vatten. Om du får kalkfärgen eller pulvret i ögonen, skölj och uppsök läkare.
- Rör om i färgbunken med en sticka då och då under hela målningsprocessen för att förhindra att pigmentet faller till bottnen.
- Se till att du har mycket färg i penseln hela tiden. Tänk dig att du stryker på färgen som lim, i stället för att gnugga in den.
- Måla i rask takt med bred pensel. Du kan välja att måla med raka drag uppifrån och ner (ger lugnare yta) eller med kryss-teknik så att du ritar x på väggen (ger mer levande yta). Måla cirka 50-80 centimeter på bredden, uppifrån och ända ner. Sen börjar du uppifrån igen så länge färgen i kanten på föregående varv ännu är blöt.
- När du målat hela väggen ska den torka cirka 2-6 timmar, beroende på luftfuktighet, innan du kan börja på nästa varv. Två gånger rekommenderas för bästa resultat.
- Om väggen ser fläckig ut när färgen torkar - ha tålamod. Börja absolut inte dutta här och där, färgen kommer att jämna ut sig när den torkar. Eventuella ojämnheter fixar du när du målar andra varvet. Om det fortfarande ser ojämnt ut när andra varvet torkat - måla ett tredje varv.
- OBS: Så länge färgen torkar får det absolut inte stänka vatten på väggen, då blir det vita fläckar och hela väggen måste målas om.
Vad ska jag göra när färgen torkat?
- Blev det färg över? Blandad färg kan du lagra i en bunke med tättslutande lock - till exempel din blandbunke med lock på eller en glasburk eller pantflaska - i upp till ett år.
- Matta väggfärger är lite känsliga. Om du vet att din vägg är utsatt för till exempel kladdiga fingrar kan du lacka den med matt lack. Färgen blir då lite mörkare. Väggen måste vara absolut torr innan du lackar.
- Om du målat möbler kan de också behöva ett skyddande lack eller vax.
- Njut av din fina, ekologiska, kalkmålade vägg!
Hur ska jag göra om jag vill måla på eller tapetsera på en vägg som är målad med Kalklitir?
- En vägg målad med Kalklitir har en grov struktur. Om du vill ha en slät vägg måste du slipa den med sandpapper eller borsta med grov borste.
- Måla med täckfärg, till exempel Tixomatt, gärna utspädd så den tränger in i kalkporerna.
- Efter det kan du måla med vilken färg du vill eller tapetsera din vägg.
Källa: https://www.kalklitir.com/
Har du byggprojekt på gång? Begär offert!
Vi på Aveo hjälper gärna till. Kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.