Kokemuksia ja tuloksia: Ensimmäinen vuosi nelipäiväisellä työviikolla

1.9.2024

Ensimmäinen vuosi nelipäiväisellä työviikolla on tuonut mukanaan monia positiivisia muutoksia, jotka ovat uudistaneet työkulttuuriamme ja parantaneet hyvinvointiamme. Tämä muutos ei ole pelkästään lisännyt tehokkuuttamme, vaan se on myös rikastuttanut elämäämme työpaikan ulkopuolella. Näiden kokemusten ja tulosten kautta olemme havainneet, kuinka lyhyempi työviikko voi olla avain tasapainoisempaan ja iloisempaan työelämään. Tässä merkittävimmät havainnot ja oivallukset ensimmäisen vuoden ajalta.

Y5A7342

Uudistunut työilo - 18 vuotta samassa yrityksessä mutta silti uudella tavalla 

Yksi nelipäiväisen työviikon merkittävimmistä vaikutuksista on ollut lisääntynyt työilo. On vapauttavaa nähdä työntekijöiden tulevan töihin täynnä energiaa ja motivaatiota. Lepo ei ole vain lisännyt tuottavuutta, vaan myös vahvistanut tiimien yhteenkuuluvuutta. On selvää, että kun tilaa annetaan levolle ja palautumiselle, luovuus kukoistaa. Ihmiset viihtyvät yhdessä yksinkertaisesti paremmin.

Terveys ja hyvinvointi 

Toinen merkittävä muutos on ollut työntekijöiden yleisen terveyden ja hyvinvoinnin parantuminen. Ylimääräisen vapaapäivän myötä on ollut enemmän aikaa liikuntaan, rentoutumiseen ja läheisten kanssa ajan viettämiseen. Tämä on vähentänyt sairauspoissaoloja, ei ehkä valtavasti, mutta huomattavasti. Oireet, kuten päänsäryt ja migreenikohtaukset, ovat vähentyneet, ja muutamat ovat huomanneet jopa pudottaneensa muutaman kilon.

Tehokkaammat viestintätavat

Vähemmillä työpäivillä viikossa on ollut tarpeen tehostaa viestintätapoja. Vaikka pilvipohjaiset järjestelmät olivat käytössä jo aiemmin, vanhoihin tapoihin, kuten käsin kirjoitettuihin muistiinpanoihin, oli jääty kiinni. Uudistusten myötä viestinnästä on tullut selkeämpää ja keskittyneempää, mikä on johtanut nopeampaan päätöksentekoon ja sujuvampaan työnkulkuun. Hajautettu päätöksenteko on kasvanut ja oma vastuu korostunut.

Koska kaikki ovat paikalla useammin yhtä aikaa, viestintätarve on vähentynyt. Aiemmin joku oli usein vapaalla muina päivinä, nyt vapaat ovat keskitetysti perjantaisin.

Teknologian ja oppimisen haasteet 

Uusien tekoälytyökalujen käyttöönotto ja vanhoista työtavoista luopuminen ovat olleet iso osa viimeisen vuoden muutosta. Onko vaikeampaa oppia pois vanhoista menetelmistä vai omaksua uusia? Jättää asioiden kirjoittaminen tekoälyn hoidettavaksi? Se voi olla haastavaa.

Nelipäiväinen työviikko on kuitenkin tarjonnut tarvittavan levon uusien työkalujen ja menetelmien omaksumiseen. Levännyt mieli on ollut ratkaiseva tekijä kyvyssä oppia ja ottaa käyttöön uutta teknologiaa. Tämä muutos on nopeuttanut digitaalista transformaatiota ja tehnyt työyhteisöstä kilpailukykyisemmän.

Vahvempia yhdessä - “Löydä kultainen keskitie”

Yllättävä vaikutus nelipäiväisellä viikolla on ollut, kuinka se on vahvistanut tiimin henkilökohtaisia siteitä. Vähemmän yhdessä vietetty aika on itse asiassa lähentänyt meitä. Emme näe toisiamme koko ajan, ja kun näemme, olemme virkeämpiä kuin ennen! Pienten valitusten puuttuminen unohtuneista kahvikupeista jne. on parantanut yhteistyötämme. Se kuulostaa ehkä hassulta, mutta meille se on totta!

 

Kerro kaikille - myös postiljoonille 

Aluksi olimme hieman hermostuneita siitä, miten asiakkaamme reagoisivat, mutta suuria ongelmia ei ole ollut. Kesti kuitenkin hetken ennen kuin logistiikka asettui, ja ilmoitimme kaikille, ettemme työskentele perjantaisin. Koska verkkokauppamme toimii ympäri vuorokauden ja toimituksia tulee varastollemme myös perjantaisin, alku oli hieman hankalaa ennen kuin kaikki oppivat koodit ja järjestelmät. Jälkikäteen ajatellen meidän olisi pitänyt tiedottaa vielä enemmän ja useammin, sillä se olisi voinut säästää jonkin verran sekaannusta. Nyt kun se toimii, logistiikka on sujuvampaa. Emme usein edes huomaa, että tavaroita tulee ja lähtee varastoltamme. Tämä "kontaktiton" menetelmä tavarankäsittelyssä säästää meille kustannuksia päivittäin.

Parempi kannattavuus pienemmällä liikevaihdolla 

Olisimme toivoneet pääsevämme aloittamaan mukavammassa suhdannetilanteessa, sillä olisimme tietysti halunneet ilmoittaa, että liikevaihtomme on kasvanut, mutta näin ei ole käynyt. Tärkeimpiin asiakkaisiimme kuuluvat sisustusliikkeet ja rakennusyritykset, ja talonrakentajilla on ollut todella vaikea kausi. Tämä on suoraan vaikuttanut liikevaihtoomme. Teemme kuitenkin paremman tuloksen pienemmällä liikevaihdolla. Vuoden aikana olemme lanseeranneet ruotsalaisen sivuston aveohome.se. Nyt myös kotisivumme aveo.fi on kansainvälinen ja palvelee asiakkaita kaikkialla maailmassa.

Useammat yritykset valitsevat nelipäiväisen mallin tulevaisuudessa 

Nelipäiväisen työviikon hyödyt ovat olleet hallitsevia. Malli ei ehkä sovi kaikille yrityksille, mutta se on mahdollistanut tasapainoisen, tuottavan ja iloisen työympäristön. Se vaatii rohkeutta, joustavuutta ja valmiutta muuttaa perinteisiä tapoja.

Tulevaisuudessa työelämä vaatii jokaisen yksilön kokonaisuuden huomioimista. On aika arvioida, kuinka voimme saavuttaa paremman elämänlaadun keskittymällä työntekijöiden kokemuksiin, tietotaitoon ja empatiaan, eikä vain tuottavuusmittareihin.

 

Työntekijöiden kokemuksia nelipäiväisestä työviikosta:

 

Sonja Heikkilä, graafinen suunnittelija Aveolla:

Pienten lasten äitinä nelipäiväinen työviikko on helpottanut arkeani valtavasti. Voin hyvällä omallatunnolla työskennellä kovasti neljä päivää, minkä jälkeen voin keskittyä perheeseeni kolme päivää. Maanantaisin voin palata töihin täysin uudella energialla, ja pitkän viikonlopun ansiosta tunnen työskenteleväni todella tehokkaasti.

 

Charlotta Wiklund, arkkitehti Aveolla:

Siitä lähtien, kun Aveo siirtyi nelipäiväiseen viikkoon, perjantaista on tullut minun päiväni. Silloin minulla on mahdollisuus huolehtia itsestäni, ottaa rennosti ja lukea kirjaa, treenata tai puuhailla jotain muuta hauskaa. Koska lapset ovat koulussa ja päiväkodissa, minulla on koko aamupäivä vain itselleni, mikä on uskomatonta luksusta kolmen lapsen äidille. Sen jälkeen minulla on paljon enemmän energiaa tehdä jotain kivaa koko perheen kanssa viikonloppuna ja iloita työnteosta maanantaiaamuna. Silloin tunnen itseni levänneeksi ja valmiiksi uuteen ja hauskaan työviikkoon.

 

Shidhanshu Khandelwal, Markkinoinnin ja verkkokaupan harjoittelija Aveolla:

Nelipäiväinen työviikko on ollut mullistava kokemus sekä työ- että yksityiselämässäni. Se on parantanut keskittymiskykyäni ja tuottavuuttani töissä, samalla kun se on antanut minulle enemmän aikaa matkustamiseen ja rentoutumiseen. Tämä tasapaino on rikastuttanut kokonaisvaltaista hyvinvointiani ja tyytyväisyyttäni suuresti.